image Trek jezelf uit de modder image Wie wat bewaart, heeft te veel

Sleur of lang leve de rituelen?

Je leven is nog nooit zo overzichtelijk en gestructureerd geweest als sinds je kinderen hebt. De dagen in de week zijn erg voorspelbaar geworden met op tijd opstaan, ontbijten, werken, eten met de kinderen, ze naar bed brengen en dan op de bank tv kijken. Je weet niet of je het nu fijn vindt of een sleur. Waar is de tijd van de spontane acties gebleven? Van groots en meeslepend leven?

Rituelen kunnen enorm waardevol zijn binnen je gezin. Als ouders van een gezin met jonge kinderen zijn jullie vaak al heel erg bewust van het belang ervan: kleine kinderen gedijen er erg goed op. De voorspelbaarheid en de herhaling van bijvoorbeeld het bad- en bedritueel geeft kinderen een gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen het beter doen op school als er thuis een duidelijke structuur is met vast rituelen. Vaste gewoonten oftewel rituelen leveren je veel op. Niet alleen binnen je gezin, maar ook voor jezelf thuis en in je werk. Het geeft namelijk:

Duidelijkheid

Weten wat je wanneer moet doen geeft veel duidelijkheid. Voor jezelf maar ook voor anderen. Je collega weet wanneer je altijd bepaalde cijfers aanlevert en je kind weet wanneer het naar bed gaat.

Structuur

Als je werkt en leeft volgens een bepaalde structuur dan hoef je minder na te denken over plannen en organiseren. Als je bepaalde dingen altijd op dezelfde dag of tijd doet dan hoef je er de rest van de tijd niet meer over na te denken. Structuur maakt dat je meer gedaan krijgt.

Ruimte

Vaste dingen op een vaste tijd doen geeft ruimte om op andere momenten juist niet te hoeven plannen en ruimte om te genieten van spontane dingen.

Voorspelbaarheid

Mensen zijn en blijven gewoontedieren en houden van voorspelbaarheid. Ze weten wat ze wanneer van je kunnen verwachten en dat geeft rust. Als jij een wekelijkse nieuwsbrief leest met daarin voor jou belangrijke informatie, dan is het fijn als dat altijd op dezelfde dag en hetzelfde moment komt. Dan reken je daarop en pas je jouw planning daarop aan.

Rust, reinheid en regelmaat bestaan niet voor niets en zijn weer in ere hersteld. Hoe ‘eenvoudiger’ je leven, hoe meer ruimte voor spontane digen.

TIPS

1. Herken je eigen rituelen
Misschien ben je je er niet altijd bewust van, maar ongemerkt zijn er meer rituelen in je dag dan je denkt. Loop in gedachten eens een gemiddelde dag door en bedenk welke rituelen je hebt. Zowel in je werk als thuis. Je bewust zijn van deze gewoonten is belangrijk omdat, als je iets verandert, je kinderen er op kunnen reageren. Ze zijn namelijk anders van je gewend.

2. Koester je rituelen
Het lijkt misschien wel eens saai, maar rituelen zorgen voor rust in je gezin en op je werk. Bezuinig er niet op. Hoe moe je zelf ook bent, het bedritueel toch afmaken maakt dat kinderen beter slapen en je zelf daarna ook je rust kunt nemen. Je herkent het misschien wel: je moet nog veel doen en denkt snel het avondritueel te doen door iets over te slaan, zoals een paar bladzijden in het favoriete voorleesboek. Je denkt dat je kindje toch al bijna slaapt. Vervolgens pikt je kind het (begrijpelijk) niet en zet het op het krijsen, waardoor het juist nog langer duurt voordat het gaat slapen. Als jij hierdoor onrustig wordt – je hebt nog zoveel te doen – dan heb je je doel gemist. Geniet lekker van het uurtje dat je met je kinderen bezig bent en probeer in het hier en nu te blijven. Denk niet aan wat je straks allemaal nog moet doen en zie het echt als quality time.

3. Laat je rituelen meegroeien
Opeens is het verhaaltje niet meer nodig maar wil je kind zijn of haar dag doornemen en vertellen wat het allemaal heeft meegemaakt. Of je kindje is oud genoeg om na het omkleden nog even naar beneden te mogen om TV te kijken. Kijk en luister naar je kind en laat het zelf meedenken over wat hem of haar ontspant voor het slapen gaan.

4. Neem je rituelen mee
Je kunt je rituelen ook meenemen. Soms is het improviseren. Bijvoorbeeld als de kinderen logeren of jullie op vakantie zijn. Sommige kinderen zijn dan eerder uit hun ritme omdat alles anders is. Jullie bedritueel zo veel mogelijk vasthouden op vakantie zorgt ervoor dat je kind zich eerder thuis voelt en aanpast. Opa en oma vertellen hoe het avondritueel er thuis uitziet, helpt bij het makkelijker gaan slapen tijdens het logeren. Kinderen voelen zich door deze ‘overdracht’ serieus genomen en veilig.

5. Breek af en toe uit de sleur
Af en toe bewust afwijken van de dagelijkse rituelen is goed. Dit maakt dat je de rituelen kunt waarderen en geeft je minder het gevoel dat je gevangen zit in een harnas van schema’s. Je blijft er flexibel van. En ook je kinderen leren dat het soms ook anders kan gaan.

“Na de vakantie moeten we met z’n allen echt weer in het gareel en daar varen we als gezin toch het beste bij.”
Janet, commercieel medewerkster en moeder van drie dochters en een zoon

 

Dit blogartikel komt uit het boek Geef jezelf een break, mama

Share