Wat je van een flamingo kunt leren. image Er was eens een voornemen..

Hoe ver wil je vliegen?

Internationaal ondernemen is het thema van het congres waar je bent vandaag. Je luistert naar betogen over nieuwe kansen, juist in jouw branche, over groei economieën en dat daar veel geld te verdienen is. En dat Nederlanders met hun VOC mentaliteit internationaal goed bekend staan om zaken mee te willen doen. Kansen, kansen, kansen! Maar of je ook wilt? Ondernemen in onbekende landen met een taalbarrière en een cultuurverschil? Nog maar eens even goed over nadenken.

Ondernemersvleugels
Als ondernemer is de wereld je werkgebied. En voor de ruimtevaartondernemers onder ons is zelfs dat niet genoeg. Hoe groot je wilt groeien met je bedrijf is aan jou. Mogelijkheden zijn er altijd, of ondernemers creëren ze. Groter worden brengt veel kansen en mogelijk meer inkomsten met zich mee. Maar het betekent vaak ook meer risico nemen en ook een andere rol voor jou als ondernemer. Je bent als je bedrijf groot is en internationaal opereert vaak meer de directeur die leiding moet geven aan een groot bedrijf  dan een pionierende ondernemer. Vrouwen hebben over het algemeen andere drijfveren dan mannen bij het ondernemen. Vrijheid, flexibiliteit en persoonlijke ontwikkeling zijn vaak belangrijker dan uitbreiden in personeel, meer omzet en internationaal werken. Ik hoor vrouwen ook zeggen dat ze geen zin hebben in al die grote verantwoordelijkheden. Soms is dat de reden dat ze niet zijn gegaan voor de CEO functie van een groot bedrijf en kiezen voor klein en behapbaar met een optimale flexibiliteit. Directeur zijn van een (middel)groot bedrijf is nu eenmaal een heel andere rol dan die van de ondernemer die zelf haar dienst levert.

Maar wat als jouw bedrijf nou (inter)nationale potentie heeft? En hoe gaaf is het als je als ondernemer economisch zelfstandig bent? En hoeveel gaver zou het zijn als je met jouw bedrijf toe kunt werken naar een toekomstige verkoop van jouw bedrijf en misschien wel financiele onafhankelijkheid?

Een flamingo blijft eerst in de veilige omgeving van zijn ouders. Met een verdwaalde maraboe als vijand die het vaak ook verliest van de flamingo, zeker als groep.  later leert hij vliegen en trekken ze naar een meer complexe omgeving als het moeras met meerdere vijanden, zoals de hyena en de mangoest. Onderweg zijn ze samen met de andere jongen en brengen ze ’s avonds met hun ouders door voor rust en voedsel. Later zijn ze helemaal zelfstandig. Flamingo’s voelen en weten eigenlijk instinctief wel steeds waar ze naartoe gaan en laten dat niet los, ondanks de gevaren onderweg.

Tips
-Als je groter wilt worden met jouw bedrijf, hoe ziet jouw bedrijf eruit als het naar de beurs zou gaan? Als je op deze manier naar jouw bedrijf kijkt zul je serieuzer nadenken over keuzes en je businessmodel.
-Als je het nog niet weet:  neemt het stap voor stap. Wat wil je vanuit jouw huidige situatie over een jaar bereikt hebben?
-Praat met ondernemers die al internationaal werken. Hoe hebben zij het aangepakt? Waar moet je op letten?
-Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek een zakenpartner die je kan helpen. Werk met lokalen die jouw product in de markt kunnen zetten, zoals agentschappen die jouw tassen in de lokale winkels kunnen krijgen.
-Als je een expert bent op een bepaald  gebied en wilt niet internationaal werken , kijk dan of in eigen land kunt groeien. Je kunt ook groter worden en meer verdienen in minder tijd.
-Bedenk wat je –even los van het geld verdienen- na kunt laten als jouw legacy, jouw boodschap aan de wereld en al die mensen die geholpen hebt met jouw dienst of product.
-Als je een groter bedrijf hebt met een mooie aansprekende boodschap en je verwerft daar meer bekendheid mee kun je ook meer invloed uitoefenen en gaat de macht van de grote getallen meespelen. En als je meer macht hebt kun je meer bereiken, juist in de dingen die de wereld beter maken. Denk aan de schenking van een groot deel van zijn kapitaal aan goede doelen door Bill Gates. Wat zou jij doen als je die invloed zou hebben?

‘Reach for the moon. Even if you miss you’ll land among the stars. ‘ Lisa Jones Caldwell

“I like thinking big. If you’re going to be thinking anything, you might as well think big.” — Donald Trump

Wil je meer lezen over hoe je van jouw bedrijf een succes kunt maken? Lees dan De Flamingo Factor; jouw leven, jouw bedrijf, jouw succes!

Share