image I am an entrepreneur. Wat je van een flamingo kunt leren.

Jouw rotsblok bijdragen aan een betere wereld

Jouw droom is om met jouw bedrijf echt een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Je kan bijvoorbeeld wakker liggen van de plasticsoep in de oceaan, en als je dan de ogen van het kind uit het rampgebied dat je in het journaal ziet dan voel je een weltschmertz waar je het liefst meteen mee aan de slag gaat. Maar wat kun je doen? Waar kun je beginnen? Alles lijkt een druppel op een gloeiende plaat.

Vanuit de weltschmertz van mensen zijn organisaties als Greenpeace, Sea sheperd, War child, het Wereldnatuurfonds en Amnesty International ontstaan. En die zijn er toch ook niet voor niets, ze hebben echt al veel bereikt. Vrouwen zorgen met hun onderneming niet alleen voor directe omgeving. Zij investeren vaak een deel van hun bedrijf terug in de maatschappij en daarbuiten. Je kent waarschijnlijk wel bekende vrouwelijke ondernemers die vanuit hun bedrijf goede doelen steunen. Denk aan Return to sender van Katja Römer-Schuurman en de Linda. Foundation van Linda de Mol om armoede te bestrijden in ons eigen land, vooral onder kinderen. Maar dat er ook door vele andere vrouwelijke ondernemers zoveel goede doelen gesteund worden, verraste mij toch nog. Na mijn oproep op social media of mensen vrouwen kenden (of zelf waren) die met hun bedrijf goede doelen steunen, ben ik overstelpt met reacties. Het lijkt erop dat meer vrouwen wel dan niet een goed doel steunen. Hierbij wil ik ter inspiratie een aantal voorbeelden met je delen en laat ze voor zichzelf spreken:

“In dit nieuwe jaar ga ik van elke factuur die ik stuur € 10,- doneren aan No Guts No Glory. Hoe dat financieel en belastingtechnisch allemaal werkt moet ik nog uitzoeken.
Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ik ze een super-sympathieke stichting vind, die ontzettend goed werk verrichten en die alle hulp daarbij kunnen gebruiken.
No Guts No Glory maakt het mogelijk om uitbehandelde kankerpatiënten meer tijd en meer kans te geven.~Yolanda Avé stijl- en kledingadvies

Op mijn eigen manier onderneem ik ook maatschappelijk verantwoord door:
* fooienpot wordt regelmatig gestort aan een goed doel, daarbij verdubbel ik de inleg. Laatst nog voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen.
* ik doe twee keer per maand vrijwilligerswerk voor de Stichting Coach 4 You, ik begeleid een brugklasleerling met alles wat op zijn pad komt; huiswerk, planning en sociaal-emotioneel.
Zo wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de maatschappij.  – Angeline Heibloem-Huisman
Angeline’s Care & Beauty en Angeline Begeleiding

Toen mijn oudste dochter vier maanden was werd ze ernstig ziek en moest ik mijn winkel sluiten.
Na het sluiten van mijn winkel en het eerste jaar na Dyantha’s ziekte moest ik veel thuis zijn maar ik had een plan, ik ben een opleiding tot all-round nagelstyliste gaan doen bij het Nagelinstituut in Aartswoud. In de avond en op de uurtjes dat er thuiszorg was. Inmiddels staat mijn salon anderhalf jaar in de achtertuin en loopt het best lekker. Mijn dochter gaat weer wat beter en is een heel stuk zelfstandiger.

Maar in de afgelopen vier jaar is er veel gebeurd, veel verdrietige dingen, kinderen die zo ernstig ziek waren dat ze bijna volledig thuis of in het ziekenhuis zaten. Zo had een meisje wat we leerden kennen en inmiddels niet meer leeft maar één droom in haar laatste weken. Als ze weer thuis zou komen wilde ze zó graag een nieuw behangetje en een ander bed. Helaas mocht het  niet meer zo zijn. Voor mij was het meteen heel duidelijk. Hier wilde ik wat mee doen.
Doel van de Stichting is om kinderen die veel thuis zitten en door een chronische aandoening maar een heel klein wereldje te helpen. Dit wil ik doen door hun kamer helemaal naar hun wensen te maken met muurschilderingen en textiel. Met mijn salon wil ik het begin maken om een deel van de winst te investeren in deze stichting, hiervoor ook gebruik makend van mijn netwerk. Mijn dochter is ambassadeur, inmiddels ruim dertien en een topper. Hier wil ook zij voor gaan, het is immers ter nagedachtenis aan een heel lief vriendinnetje.. www.stichtingmakeovermansion.nl  Marije Koelman van Puur Nagels

“Vanaf de oprichting van Organisatiebureau Njoy & Party in zet ik mij vol trots en belangeloos in voor de stichting Domiliana. (www.domiliana.com) Ik ben een geboren tukker en een echte kaaskop die trots is op haar Indonesische/Molukse roots. Ik ben mij er heel erg van bewust dat wat ik privé en zakelijk heb en mag doen niet vanzelfsprekend is. Met mijn kennis, kunde en bedrijf wil ik iets terug doen voor de maatschappij en specifiek in de Molukken waar mijn (voor)ouders vandaan komen. Stichting Domiliana is opgericht door mijn familie en zet zich in voor sociaal-maatschappelijke, economische én educatieve ontwikkeling op de Molukken. Om dat te bereiken zetten zij gericht middelen, geld en kennis in. – microkredieten – Onderwijsprojecten voor kansarme kinderen – Sociale projecten Na Trouwbeurs Alkmaar ga ik samen met het bestuur aan de slag met de organisatie voor de Domiliana presentatiemeeting en het vijf jarig lustrum in Twello. Ook in mei staat er een groot evenement in Nieuwegein op het programma wat in het teken staat van de stichting Domiliana. Kortom leuke initiatieven, mooi vooruitzichten en dankbaar werk!~ Thessa Latupereissa

Via Stichting De Waaier (brengt bedrijven en maatschappelijke organisaties in de HAL- regio bij elkaar, met als doel contacten en matches tot stand te brengen) steunen wij diverse stichtingen met bloemen. Familiehuis Respijthuis Alkmaar, het praethuys, oranjehuis en het hospice.~Ciska Strating Art & Flowers

Ik heb een bedrijfje waar ik speelgoedkisten en geboortekisten maar ook herinneringskisten beschilder. Het idee dat ik geld vraag voor een herinneringskist vind ik eigenlijk niet prettig, maar de ouders zijn me toch iedere keer dankbaar dat ik het wil doen. Om die reden liep ik al een tijdje rond met het idee om een goed doel te steunen, maar wil geen grote stichting steunen die een heel team ter beschikking hebben om sponsors te werven. Toen ik in aanraking kwam met een herinneringskaartje voorzien van foto’s van stichting Make a memory was het voor mij heel duidelijk. Ik vind dit zo’n mooi initiatief en door deze stichting kan ik toch wat terug doen voor de ouders die een kindje hebben verloren.  Van iedere kist die ik verkoop doneer ik 2,50 euro aan stichting make a memory. De reacties zijn ook heel fijn want er zijn klanten die meer betalen als extra voor de stichting. Nanda Palinckx van Atelier Nanda

Voorbeeld de webwinkel Hip and Blizz van Yvonne Roeterdink. Zij geeft 10% van de winst aan hun stichting Proniños. Hierbij zet zij zich ook in als fondsenwerver en doet ze er alles aan om de (online) zichtbaarheid te vergroten voor Proniños. Deze stichting verzorgt aanvullende scholing  voor kansarme kinderen en zeker ook kinderen met een beperking en meisjes in ontwikkelingslanden.

“Dit jaar maak ik een les voor Amnesty International voor middelbare scholieren. In een werkgroepje van Amnesty hebben we bedacht wat er in de les aan de orde zou kunnen komen, want we vonden het bestaande lesmateriaal onvoldoende geschikt. Ik heb nu een heel nieuwe les gemaakt en in mei gaan we die met een aantal andere vrijwilligers geven aan de derde klas van het VMBO in Hoorn. Superleuk om te doen. Ik kan mijn expertise van het maken van trainingen en lessen inzetten en ik mag ook nog meedoen met het geven van de lessen. Hoe leuk is dat! We zijn van plan om deze les ook aan andere middelbare scholen aan te bieden. ~ Barbara Aalpol Balance your Work

When you’re doing good in the world, it’s easier to be happy.

Wil je meer lezen over vrouwelijk ondernemerschap? Lees De Flamingo Factor; jouw leven, jouw bedrijf, jouw succes! 

Share