image Heb jij ‘what it takes’? image Je verdient wat je jezelf waard vindt

Parttime perfect is prima

Je kan het gewoon: alles. Je bent de liefste partner en moeder van de hele wereld, de meest gastvrije huisvrouw, de meest sexy minnares, de uitblinker op je werk, de best luisterende vriendin en ook de meest beschikbare hulpouder voor school. Je kookt heerlijke maaltijden en je huis ziet eruit alsof het net opnieuw is ingericht volgens de laatste trends. En je doet het fluitend, met veel energie want je sport ook nog drie keer in de week. Ook kun je overal over meepraten: de nieuwste films en het laatste politieke nieuws.

Joehoe! Je mag weer wakker worden uit je dagdroom. Of is het een nachtmerrie? Om alles altijd maar perfect te willen doen? Om steeds maar te willen voldoen aan je eigen hoge verwachtingen?

Geef jezelf een break

Als werkende moeder wil je graag aan allerlei verwachtingen voldoen. Je vindt dat je moet voldoen aan de verwachtingen van je omgeving maar vooral ook aan die van jezelf. Eigenlijk wil je alles doen en ook nog eens heel goed. Maar het is gewoon nooit goed genoeg. Waar doe je het eigenlijk voor? Wat wil je met je perfectionisme bereiken? Erkenning? Waardering? Rampen voorkomen? Soms lijkt het bij anderen zo moeiteloos te gaan. Neem bijvoorbeeld de plaatjes in tijdschriften. Foto’s van oogverblindende slanke moeders die zonder een vlek op hun designjurk stralend lachen. Die in een prachtig ingerichte kamer een zevengangendiner serveren aan een perfecte familie. Aan tafel zitten de kinderen keurig op hun beurt te wachten tot ze hun bord kunnen leeg eten zonder te knoeien. Niets is soms wat het lijkt. Achter de ogenschijnlijk perfecte plaatjes in de bladen zit vaak een andere wereld. Cabaretière Brigitte Kaandorp begreep in een van haar shows ook al niet hoe het perfecte kerstgezinnetje in de Libelle het voor elkaar kreeg dat de man met een smetteloos witte kabeltrui op de foto staat. Totdat ze ontdekte dat voor zo’n fotoshoot wel zes van deze truien klaarliggen…

Perfectionisme is niet verkeerd, je komt er vaak ver mee. Zeker in je werk. Iedere werkgever wil graag medewerkers die gaan voor een uitstekende kwaliteit en dienstverlening. Als je alle tijd van de wereld hebt, kun je naar perfectie streven. Als werkende moeder heb je geen zeeën van tijd, je holt van druppel naar druppel. Je kunt gewoonweg niet alles altijd perfect doen, daarmee zit je jezelf erg in de weg. Het is goed om naar kwaliteit te streven, maar dat betekent niet dat je altijd in alles de beste hoeft te zijn. Dat is onmogelijk en ook niet nodig. En als je alles al perfect zou doen, dan kun je moeilijk nog terug. Anderen verwachten ook niet anders van je.

Wil je het anders doen? Wees een parttime perfectionist!

En dat doe je zo:

1. Kies bewust voor wat je perfect doet

Kies voor de dingen in je leven die je echt belangrijk vindt en doe die heel goed. Dat kunnen dingen in je werk zijn maar ook in je privéleven. Voor de rest geldt: goed genoeg is voldoende. Of je doet het gewoon niet. Wil je een fijne partner zijn en een goede moeder? Stop daar dan veel tijd en energie in. Je kunt dan misschien minder op de hoogte zijn van het laatste politieke nieuws. Of je bent dan misschien minder beschikbaar als die luisterende vriendin. Je belt dan misschien niet meer iedere week, maar als je af en toe uit eten gaat met die vriendin, dan spreek je elkaar ook echt weer goed. Ook weer parttime perfect.

2. Stel je eigen verwachtingen bij

Hoe belangrijk is het om alles ook echt perfect te doen? Moet het een tien zijn? Of is een negen eigenlijk ook wel goed? Als je je eigen verwachtingen van jezelf bijstelt, kun je jezelf ook eens positief verrassen met wat er wel lukt. Gewoon omdat je er zelf minder druk op legt.

3. Verwacht van anderen ook goed genoeg

Als je perfectionistisch ingesteld bent, verwacht je vaak ook veel van anderen. Als zij niet aan jouw verwachtingen voldoen – jij doet immers ook altijd heel erg je best – ben je sneller teleurgesteld in anderen. Als je wat minder verwacht van je omgeving, dan is het ook prettiger samenleven en samenwerken.

4. Reken af met je beperkende overtuigingen

Vraag jezelf af wat er achter je hang naar perfectie zit. Vaak is het angst om controle te verliezen of angst voor de mening van anderen. Het zijn beperkende overtuigingen: ’Als ik het niet perfect doe, vinden ze me vast een loser.’ Soms wil je ook dat dingen goed gebeuren om pijn te voorkomen en waardering te krijgen. Als je bijvoorbeeld je uiterste best doet in je werk, dan wil je jezelf de pijn van een slechte beoordeling van je leidinggevende besparen of de klacht van een klant. Als je het heel belangrijk vindt dat je kinderen er goed uitzien, wil je misschien voorkomen dat ze gepest worden omdat ze ‘stomme kleren’ aan hebben. Of je hoopt op waardering. Als je complimenten krijgt over je kinderen, voel je je als moeder immers heel erg gewaardeerd.

Stel jezelf eens de vraag: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als dit niet perfect is? En? Valt het mee? Is het misschien toch niet zo de moeite waard om er zo hard je best voor te doen om het perfect te laten zijn? Anderen zijn namelijk niet bezig met jouw al dan niet perfect zijn. Zij zijn vaak meer met zichzelf bezig en hun eigen verwachtingen.

5. Soms perfect en soms niet

Als je kiest voor een aantal dingen waarin je uit wilt blinken, dan kun je er ook voor kiezen om het niet altijd perfect te doen. Meestal wel, maar soms niet. Of soms wel, en meestal niet. Neem bijvoorbeeld vergaderingen op je werk die jij notuleert. Als er een belangrijke vergadering is waar veel beslissingen genomen worden en een aantal collega’s is er niet bij, dan kun je ervoor kiezen een uitgebreid verslag te maken zodat ook iedereen goed geïnformeerd wordt. Bij andere vergaderingen waarbij er vooral huishoudelijke mededelingen gedaan worden, kun je volstaan met een kort actielijstje.

Tips
  1. Je kunt ook het huishouden parttime perfect aanpakken: af en toe heel hard aan de slag als het voor je gevoel echt niet meer kan. Je hebt dan tenminste ook (voor even) eer van je werk als je ziet dat het zo is opgeknapt. En misschien voel je je dan ook wel voldaan. Laat het daarna weer wat los, anders blijf je achter iedere kruimel aanrennen. Kansloos, zeker met kleintjes. Hou het voldoende bij.
  2. Waar zou jij voor gaan? Een hoop geploeter voor het perfecte zevengangendiner of een gezellige eenpansmaaltijd waardoor je ook nog tijd over hebt voor andere dingen? De laatste leukste tekeningen van je kinderen aan de muur zodat je er elke dag naar kunt kijken? Of alle tekeningen van je kinderen vanaf dag één keurig ingeplakt in plakboeken, voorzien van commentaar waar je maanden zoet mee bent geweest? En wie spreek je liever? Een moeder die relaxt is maar niet volgens de laatste mode gekleed? Of een perfect gestylede moeder die onrustig is omdat ze haast heeft? Oftewel, het perfecte plaatje, of genieten?
  3. Bedenk hoeveel tijd je kunt besparen door niet alles perfect te willen doen. Wat zou je met die tijd willen doen? Iets leuks voor jezelf?

Goed genoeg is soms gewoon goed genoeg.

Meer lezen over parttime perfectionisme? Lees ook mijn boek: Geef jezelf een break mama!

Share