image De Flamingo Factor, hét Moederdag-cadeau voor ondernemende mama’s image Maak het eenvoudig.

Wat als je 100 wordt?
Onlangs was ik bij een lezing van Lynda Gratton. Zij is een Engelse professor die zich bezighoudt met de toekomst van werk. Ze schreef onder andere het boek The Shift, the future of work is already here. Zelf is ze 60 jaar en staat nog vol in het (werkende) leven. Ze gaf in knalroze pumps met veel humor een lezing over het 100-jarig leven. We worden steeds ouder, de levensverwachting van kinderen die nu geboren worden is al 100 (van kinderen in Japan zelfs al 107). En als we gezonder ouder worden betekent dat ook dat we langer door zullen gaan werken. Alleen al omdat het niet meer te betalen zal zijn om met je 67e met pensioen te gaan. Als je 100 wordt of ouder dan kan het gebeuren dat je langer gepensioneerd zal zijn dan dat je wellicht gewerkt hebt. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor de gezondheidszorg. Feit is dat we langer ‘jong’ blijven en vaak ook langer door willen werken. Heb jij ook zoveel actieve ‘ouderen’ in je omgeving? Mannen en vrouwen die al van hun AOW genieten maar nog lang niet uitgeblust zijn?  Kijk eens naar vrouwen als Neelie Kroes of Hillary Clinton. Ook zij hebben nog ambities.
Zo spreek ik steeds meer mensen die rond hun 50e nog een opleiding gaan volgen. Bijvoorbeeld de PABO of een studie toegepaste psychologie. Vaak zijn de kinderen al wat groter en gaan ze doen wat ze altijd al wilden doen of werken ze in een bepaald vakgebied maar missen ze de theoretische kennis. En stel dat je dan nog 20 jaar kan werken? Dan is het toch de moeite waard om je carrière een nieuwe impuls te geven?

Wat betekent het voor jou als je 100 zou worden? Er van uitgaande dat je gezond blijft uiteraard. Wat zou je nu nog willen doen? Wil je nog een andere wending geven aan je carrière? Wil je een eigen bedrijf starten? Een opleiding doen? Hierbij een paar tips die je helpen met het maken van plannen.
-Vraag jezelf eens af wat je na je pensioen wil gaan doen. Soms gaan mensen dan alsnog een eigen bedrijf beginnen, vrijwilligerswerk doen, reizen of meer tijd besteden aan een hobby. Wat zou je nu al meer in je leven kunnen integreren? En kun je er wellicht iets mee doen in je werk of bedrijf?
-Wat als de begrippen pensioen en AOW helemaal afgeschaft worden? Wat zou je dan tot je dood willen blijven doen?
-Stel je voor dat je nu opnieuw zou gaan studeren en je mag –met alles wat je nu weet- je studie kiezen, wat zou je dan gaan doen?
-Stel je een kampvuur in de volgende eeuw voor: jouw achterkleinkinderen of achternichtjes en -neefjes zitten daaromheen. Ze hebben het over jou en jouw leven. Wat wil je dat zij dan vertellen?
-Verdiep je eens in ‘nieuwe banen’ die de toekomst hebben. Veel banen van nu waren er nog niet toen jij en ik afstudeerden. Wellicht is er iets wat je erg aanspreekt en waar veel toekomst in zit?
-Probeer niet te veel te denken in ‘banen’ of ‘bedrijven’ maar denk ik combinaties. Je kunt best een parttime baan combineren met een bedrijf in een andere branche of vakgebied. Of meerdere banen hebben. Of meerdere bedrijven.

Als er al zoveel mogelijk is vergeleken met 20 jaar geleden, wat is er dan niet mogelijk over 20 jaar?

Ik wens je veel plezier met het vormgeven van jouw toekomst die hopelijk nog veel langer is dan je denkt. Mooie stof tot nadenken deze zomer. Geniet ervan!

Share