image Wie wat bewaart, heeft te veel Magie op de muur

Verandering van spijs doet eten. Het is een oud gezegde maar een waarheid als een koe. Positieve veranderingen in je leven kunnen er voor zorgen dat je het leven weer ‘op wil vreten’.

Maar welke veranderingen dan? Zo kun je natuurlijk letterlijk houden van nieuwe gerechten uitproberen, reizen naar steeds andere steden en landen of steeds nieuwe muziek luisteren. Zo vind ik Madonna een rolmodel wat verandering betreft. Even los wat je van haar muziek en recente cosmetische ingrepen vindt, ze vindt zichzelf wel steeds opnieuw uit en verandert voortdurend van kledingstijl en kapsel.

Van verandering groei je, dat staat vast. Je krijgt nieuwe inzichten en energie als je nieuwe dingen doet, nieuwe mensen leert kennen en nieuwe dingen leert. Want met nieuwe kennis en vrienden kun je ook weer nieuwe dingen toepassen en avonturen beleven. Sommigen zeggen ook wel dat verandering de enige constante is in ons leven, zeker in deze tijd van snelle (technologische) veranderingen om ons heen.

Ik ben gek op nieuwe dingen leren, heb een enorme kennishonger en lees dan ook veel; met name over de nieuwste managementmethodes en alle ins en outs op het gebied van ondernemerschap. Zo was mijn opleiding Corporate Antropologie met veel kennis over inheemse culturen dan ook echt smullen (behalve de gedroogde krekels proeven, maar wel geprobeerd 😉 ). Nu hoef je natuurlijk niet een hele studie te doen of Madonna te worden om dingen in je leven te veranderen of nieuwe dingen te leren.

Een paar tips:

  • Kies een moment om iets nieuws te proberen. Je kunt met het nieuwe jaar beginnen. Zelf heb ik meer met de start van het nieuwe schooljaar, dat is er nooit meer uitgegaan. Maar nu is ook een goed moment. Of morgen.
  • Begin klein: loop eens een rondje door een deel van je woonplaats waar je nog nooit geweest bent. Je zult versteld staan van wat je nog niet wist en vind wellicht inspiratie voor je tuin door eens in de voortuinen te kijken. Lees bij de kapper eens een ander tijdschrift dan anders, bezoek een beurs of knoop een praatje aan met iemand die ook ergens zit te wachten. Je wil niet weten wat ik zo laatst geleerd heb over bomen en bodemvervuiling.
  • Wil je het (daarna) wat groter aanpakken: volg een cursus over een onderwerp wat je interesseert maar waar je je nog niet eerder in verdiept hebt. Of kijk online TEDtalks, tutorials of volg een online programma (zoek eens op MOOC – Massive Open Online Courses, cursussen van universiteiten uit de gehele wereld, vaak gratis te volgen).
  • Pak een nieuwe activiteit op, een nieuwe hobby. Iets waar je misschien niet eerder aan had gedacht. Breien, golfen, fotograferen… Zo ben ik sinds kort begonnen met Core Power yoga; dan leer je in ieder geval ook nieuwe spieren kennen.. Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen in een rol die nieuw voor je is.
  • Wil je het helemaal groot aanpakken? Dan kun je natuurlijk nadenken over een verhuizing, een carrièreswitch of een opleiding doen die je altijd al wilde doen.

Heb je (nog) geen idee? Dan kun je ook mijn E-book downloaden met 25 vragen die je helpen om te ontdekken wat je echt wilt.

Share