image Sleur of lang leve de rituelen? image Verandering van spijs…

Wie wat bewaart, heeft te veel

Je huis is al maanden niet meer herkenbaar als jouw huis. Overal liggen spullen en je bent van alles kwijt. Het stapelt zich op: tekeningen en speelgoed van de kinderen, werk dat je mee naar huis hebt genomen, tijdschriften en sportspullen. En er groeien ook nieuwe stapels: de verjaardagskaarten die jullie oudste voor haar verjaardag kreeg en de folders die je nog door wilt kijken voor de nieuwe inrichting van de slaapkamer. Je zou wel een hele week alleen in huis door willen brengen om alles nu eens goed uit te mesten en op te ruimen. Maar wanneer heb je daar ooit tijd voor?

Geef jezelf een break

Als je goed om je heen kijkt zie je hoe ongelooflijk veel spullen we hebben – én bewaren. Je weet natuurlijk maar nooit wanneer dat jasje met die enorme schoudervullingen weer in de mode komt; die haarklem bewaar je voor als je haar weer lang is; en dat zo goed als nieuwe blauwe rompertje bewaar je voor als er nog eens een jongetje geboren wordt in je kennissenkring. Het is immers alleen maar een béétje verwassen?
Maar vraag je eens af wat je echt nodig hebt. Mij verbaast het ieder jaar weer hoe weinig ik nodig heb in de vakantie en dat er altijd kleren zijn die ik mee had maar toch niet heb gedragen. Veel spullen betekent sneller rommel, meer onderhoud en minder overzicht.

Hoe beslis je nu wat je dan wel en niet zou kunnen bewaren? Hieronder lees je hoe je daar achter komt:

1. Bewaren

Je kunt de volgende criteria hanteren:

  • Je weet dat je het hebt en gebruikt het
    Dingen die functioneel zijn en waarvan je weet dat je ze hebt, horen bij je inboedel. Maar spullen waarvan je niet eens weet dat je ze hebt en die je ook niet gebruikt (ze liggen op zolder achter een schot in een doos die al vijftien jaar niet open is geweest) kunnen weg.
  • Het is prachtig om naar te kijken
    Een foto, beeld, schilderij waar je niet op uitgekeken raakt: gewoon bewaren
  • Je hebt een emotionele reden om het te houden
    Dingen met een emotionele waarde waar je niet iedere dag naar kijkt en niet wegdoet omdat je eraan gehecht bent, kun je natuurlijk bewaren. Denk aan bijzondere spullen van de kinderen, erfstukken of sieraden met een emotionele waarde. Heb je dozen vol met knutselwerken en tekeningen van je kinderen? Bewaar alleen de mooiste tekeningen en maak foto’s van de andere knutselwerken en tekeningen. Zo ‘bewaar’ je het toch zonder dat het ruimte inneemt.
2. Tijdelijke plek

Twijfel je alsnog of je iets weg wilt doen? Leg het tijdelijk ergens neer waar je het niet ziet en zet in je agenda dat je het over twee maanden weg wilt doen. Weet je niet meer wat er in de zak of doos zit? Doe het dan ongezien weg. Je mist het blijkbaar niet.

3. Wegdoen

Een goede vraag bij het wel of niet wegdoen van spullen is: Is een ander er blijer mee dan ik? Zo ja, dan heb je de volgende opties:

  • Verkopen
    Als iets nog wat op kan brengen, dan kun je het verkopen op Marktplaats of een rommelmarkt. Je kunt ook een doel stellen wat je met het geld wilt doen, zodat jij en je gezin blijer worden van de nieuwe uitgave dan van wat je hebt verkocht. Later weten de kinderen vaak niet meer welke spullen ze hadden, maar ze onthouden wel dat leuke tripje naar de Efteling dat jullie samen hebben gemaakt.
  • Weggeven
    Brengt iets waarschijnlijk weinig op of heb je geen zin om veel tijd te stoppen in het verkopen? Geef het dan weg aan iemand die het goed kan gebruiken. Ken je niemand? Breng het dan naar de Kringloopwinkel of geef het aan een ander goed doel.

Klein beginnen

Het liefst wil je je huis in één keer helemaal georganiseerd hebben. Maar als je gaat wachten tot je tijd hebt om dit helemaal te doen, komt het er zeker niet van. Bovendien vindt (bijna) niemand het leuk om dagen achter elkaar bezig te zijn met opruimen. Begin daarom klein, bijvoorbeeld met een plank van je kast of je keukentafel. Zelf vind ik je portemonnee een leuk voorbeeld. In je portemonnee vind je vaak bonnetjes die weg kunnen maar soms ook een statiegeldbon, een visitekaartje van iemand die een waardevol contact kan zijn of een nog ingewisseld staatslot met een prijs erop. Deze dingen zijn dus geld waard.

Lang leve het internet

Alles wat je op het internet kunt terugvinden, hoef je niet te bewaren. Vraag je af bij tijdschriften, artikelen en boeken: kan ik deze informatie op internet vinden als ik het nodig heb? Is het antwoord ja, dan kan het in principe weg.

TIPS

Hier zijn nog een paar handige tips om meer rust en overzicht te krijgen en te houden:

  1. Om de hoeveelheid spullen – maar ook bijvoorbeeld kleren – in je huis te beperken, kun je kizen voor het ‘iets erbij, iets eruit’-principe. Koop je iets nieuws, doe dan iets anders weg dat je niet meer draagt of gebruikt.
  2. Kijk eens kritisch om je heen. Heb je iets een jaar niet gebruikt of hangt er een kledingstuk al zo lang ongedragen in de kast? Doe het gewoon weg of maak er een ander blij mee.

De hele zomervakantie staan we op de camping en leven dan zo heerlijk eenvoudig. Ik snap niet dat we thuis niet met minder toe kunnen. Gewoon hetzelfde doen met minder spullen.
Esther, creatief ontwerpster en moeder van twee dochters

 

Dit artikel is afkomstig uit het boek Geef jezelf een break, mama.

Share